De Britse Oorlogsbegraafplaats in Hotton

Omgeving Durbuy en La Roche-en-Ardenne

De Britse Oorlogsbegraafplaats in Hotton

Omgeving Durbuy en La Roche-en-Ardenne

Britse Oorlogsbegraafplaats Hotton

Deze site – met haar wortels in de Ardennen – kan niet bestaan zonder aandacht voor de gebeurtenissen die rond Kerst 1944 hebben plaatsgehad.

Hotton was het meest westelijke punt van de Duitse opmars bij het Ardennenoffensief en Hotton en la Roche bleken decision points bij het beletten van een verdere opmars. Het gebied tussen Ourthe en Aisne was het strijdtoneel van de Amerikanen (7th Armored Division-“Hell on Wheels”, 84th Infantry Division), het gebied ten zuidoosten van de lijn Marche en Hotton vooral van de Britten (53rd Welsh Infantry Division). Aan Duitse zijde ging het om de pantzers van 116. Panzer-Division-“der Windhund”. Nog heden ten dage getuigen vele monumenten van de gebeurtenissen van toen.

De strijd ging ten koste van heel veel doden. De Britse oorlogsbegraafplaats ligt in het zuiden van Hotton op een bosrijk plateau. De meeste soldaten op deze begraafplaats zijn gesneuveld in december 1944 en januari 1945. Maar ook zijn er graven uit mei 1940. Hier rusten 666 soldaten en piloten van het Commonwealth, waaronder één 18-jarige Belg die in het uniform van de 53rd Welsh Division streed. Een-en-twintig graven dragen geen naam. Het adres is Rue de la Libération 8 in Hotton.

De gesneuvelde Amerikaanse soldaten zijn elders begraven. Hoog boven het Herveland steekt de Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle uit. Daar liggen op 23 hectare bijna 8000 soldaten begraven. Indrukwekkend is de zuilengang die de namen draagt van 450 soldaten waarvan de lichamen nooit werden gevonden. Het adres is Rue du Mémorial Américain 159, Plombières

Voor uzelf en met uw kinderen, een moment van bezinning, een moment van respect. Met recht en reden, een bijzonder reisdoel!